onsdag, januar 21, 2009

Sort eller neger?

Som en slags optakt til præsidentindsættelsen, diskuterede jeg i lørdags prædikaterne "sort" og "neger" med Thomas familie.

Thomas mor og jeg var enige om, at man godt må sige "neger" - og at det i vores termer ikke er nedsættende, mens Thomas og hans bror var enige om, at "sort" var det rigtige udtryk, og at "neger" var nedsættende.

For at finde ud af, hvem der har ret, gik vi på nettet - og det blev uafgjort, i hvert fald ifølge Wikipedia, som skriver:

Neger (afledt af det latinske ord niger, "sort") er den traditionelle danske betegnelse for et menneske, der har sort hud eller er af negroid afstamning.[1] Ordet opfattes af nogle som nedsættende og dermed politisk ukorrekt.[2] Nogle sprogbrugere foretrækker derfor eufemismer som sort, farvet eller afrikaner om mennesker af afrikansk afstammning.[3]

Hvad siger bloggens læsere? Skal man sige "sort" eller "neger" om den nye amerikanske præsident? Og er der ikke netop et tegn på, at vi er raceforskrækkede og bange for at sige noget forkert, når vi er så bange for at støde nogen med vores prædikater?

4 kommentarer:

Tore Lindvang sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Maiski sagde ...

Jeg er fuldstændig enig. Vi skal passe på, at vi ikke bliver så bange for at sætte ord på folk, at det bliver en diskrimination i sig selv.

Frygten for at virke racistisk har jo taget totalt overhånd

Jørgen Toldsted sagde ...

Synes selv neger er et neutralt ord, og bruger det selv. Passer dog på med at bruge det i eksterne sammenhænge, da jeg ved at nogle ikke synes det er neutralt.

Jeg bliver selv træt af alt for meget politisk korrekthed, men kan dog godt i denne sag forstå synspunktet. Det er en anelse dybiøst at have særlige ord for "de andre", når vi ikke har tilsvarende ord for "os selv".

Tore Lindvang sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.